Content zoeken op basis van een id

Binnen XperienCentral kun je onder Geavanceerd zoeken doeltreffend op zoek naar content in jouw omgeving. Naarmate een website langer in gebruik is, neemt het volume aan content doorgaans toe. Het kan dan als een uitdaging aanvoelen om dat ene specifieke artikel of plaatje te vinden. Door slim gebruik te maken van de aanwezige facetten navigeer je nog steeds razendsnel naar de gewenste content. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je 48 pagina’s op jouw omgeving hebt staan die allemaal hetzelfde contactformulier bevatten, werkt het zoeken op titel niet. Als je zoekt op ‘Contactformulier’, zul je namelijk veel zoekresultaten terugvinden. Zodra je echter een pagina of contentitem te pakken hebt, kun je daarna heel eenvoudig op het id zoeken met de Zoek Per Id-widget. Dan weet je 100% zeker dat, de content die je zoekt, de juiste is; id’s zijn immers uniek.

Dit artikel legt stap voor stap uit hoe je met deze widget aan de slag kunt.

Stap 1: widget installeren

De Zoek Per Id-widget zit niet standaard in XperienCentral, maar is bij de afdeling Customer Services op te vragen. Als de widget is geïnstalleerd, kun je deze vervolgens via het plus-icoon (+) aan de linker- of rechter sidebar toevoegen.

Stap 2: direct aan de slag

Vanuit de sidebar kun je nu direct content gaan zoeken door een pagina- of contentid in te typen, zoals ‘26111’ voor de homepage:

Als je vervolgens op [Zoek] klikt, navigeer je direct naar de pagina of het content-item. Klik je op [Voorbeeldweergave], dan wordt het resultaat getoond ‘aan de voorkant’ – dus hoe het er voor de bezoeker uitziet.

In sommige gevallen zul je direct beschikken over het id, dus in de volgende stap leggen we uit hoe je zo’n id achterhaalt.

Stap 3: achterhalen van een pagina- of contentid

Om snel via het id een pagina of contentitem te achterhalen, dien je wel over het id te beschikken. Dit is heel makkelijk te achterhalen als je de pagina of het contentitem voor je hebt. Hieronder beschrijven we de te nemen stappen per contenttype.

Pagina

1. Navigeer naar een pagina (via de boomstructuur) of zoek een contentitem op via Geavanceerd zoeken.
  2. Open de [Eigenschappen] van de pagina of het contentitem. Tip: met de sneltoets ‘P’ open je direct het [Eigenschappen]-scherm van het geopende item.
  3. Open de [Status]-tab binnen het [Eigenschappen]-scherm.
  4. Noteer het id (alleen het numerieke deel) achter Versie-ID. Het is het handigst om dit id te pakken, omdat deze altijd verwijst naar de versie die je voor je ziet.

Contentitem (bijv. Artikel)

1. Zoek een contentitem op via Geavanceerd zoeken.
  2. Noteer het id (alleen het numerieke deel) achter articleversion van de URL in de browser. Het is het handigst om dit id te pakken, omdat deze altijd verwijst naar de versie die je voor je ziet.

De Zoek Per Id-widget kan met een breed scala aan maatwerk-items samenwerken, dat is een kwestie van uitproberen. Als blijkt dat de widget voor bepaalde maatwerk-items toch wat aangepast dient te worden, dan kun je daarvoor terecht bij onze afdeling Customer Services. Ook als je wensen hebt ter doorontwikkeling van de widget, is Customer Services het juiste loket.