Betere SEO dankzij gebruiksvriendelijke URL’s

XperienCentral biedt de mogelijkheid om URL’s te optimaliseren. Daardoor krijg je gebruiksvriendelijke URL’s als https://www.gxsoftware.com/over/contact.htm in plaats van iets als www.gxsoftware.com/id=77581/langid=42. Hier hebben zowel zoekmachines als websitebezoekers baat bij. Want een gebruiksvriendelijke URL geeft de content op de desbetreffende pagina beter weer, waardoor een zoekmachine deze beter kan indexeren (en dus hoger zal plaatsen in de organische zoekresultaten). Voor sitebezoekers is een gebruiksvriendelijke URL makkelijker te onthouden en is het een goed oriëntatiepunt als ze al surfend door de site navigeren.

Optie 1: zelf de URL bepalen

Je kunt in XperienCentral zelf bepalen welke URL je een pagina of content-item mee wilt geven.

1. Open de desbetreffende pagina of content-item.
  2. Klik in een van de zijbalken op de widget Eigenschappen.
  3. Vul in het tabblad Basis in het veld URL-titel: de titel in die je wilt, zoals: 'Welkom'.

Optie 2: de URL automatisch laten genereren

Als je zelf geen URL-titel opgeeft, genereert XperienCentral deze automatisch. Daartoe pakt XperienCentral in eerste instantie de navigatietitel (dat is de naam die de pagina of het content-item ook in de boomstructuur heeft). Als ook die ontbreekt, dan pakt XperienCentral de titel van de pagina of het content-item zelf.

Als je een ‘zwevende’ pagina of content-item aanmaakt – dus een webpagina die je geen plek geeft in de boomstructuur van je site – dan ontbreekt de navigatietitel. In deze gevallen pakt XperienCentral de URL-titel of, als die ontbreekt, de titel van de pagina of content-item.

In onderstaande tabel zie je hoe bovenstaande toekenningsregels werken in de praktijk:

URL-titel

navigatietitel

titel op pagina/item

Gegenereerde URL

Welkom

Welkom bij GX

Welkom bij ons

/welkom.htm

-

Welkom bij GX

Welkom bij ons

/welkombijgx.htm

Welkom

-

Welkom bij ons

/welkom.htm

-

-

Welkom bij ons

/welkombijons.htm

NB: XperienCentral houdt geen rekening met hoofdletters en schrijft URL’s dus altijd uit in kleine letters.

URL wordt maar één keer toegekend

Soms komen pagina’s of content-items op basis van hun URL-titel, navigatietitel en/of titel van de pagina of het content-item zelf, in aanmerking komen voor dezelfde URL. Echter, een specifieke URL kan maar door één item of pagina worden geclaimd. Daarom krijgen pagina’s of content-items die een reeds bestaande URL proberen te claimen, automatisch een andere URL toegekend, gebaseerd op het origineel:

Volgorde van aanmaken

Paginatitel

Gebruiksvriendelijke URL

1

Contact

/contact.htm

2

Contact

/contact-1.htm

3

Contact

/contact-2.htm

Wanneer je een bestaande URL toch graag wilt gebruiken op de ‘tweede’ pagina/content-item, dan kun je dat op twee manieren doen:

1. Als de ‘eerste’ pagina/item die de URL heeft geclaimd niet bewaard hoeft te worden, is het het makkelijkst om deze gewoon te verwijderen. Zo wordt de URL direct beschikbaar en kun je hem toekennen aan de ‘tweede’ pagina/content-item.
  2. Als de ‘eerste’ pagina/item wel behouden moeten blijven, kun je deze het best hernoemen, zodat deze ‘eerste’ pagina/item een andere URL krijgt en de oorspronkelijke claim weer vrijkomt. Ga hiervoor naar: de widget Eigenschappen > het tabblad SEO > het veld Deze pagina is ook beschikbaar via de URL’s: en vink daar [Verwijder] aan bij de actieve URL’s die verwijderd moeten worden.